Gezondheidscentrum

Gezondheidscentrum

Internationaal Gezondheidsnetwerk

Startpagina  /   Mannelijke Gezondheid  /  Ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar

Ziekte van Peyronie bij mannen na 40: symptomen, oorzaken en behandeling

Artikel van <em>Gezondheidscentrum</em>Artikel van Gezondheidscentrum

© Lucas Botin (2023-12-12)
Ziekte van Peyronie bij mannen na 40: symptomen, oorzaken en behandeling 

Wat is de ziekte van Peyronie?

De kromming van de penis wordt ook wel de ziekte van Peyronie genoemd, een aandoening die de penis beïnvloedt en ervoor zorgt dat deze op een abnormale manier buigt. In sommige zeldzame gevallen zal het erectiestoornissen veroorzaken, dat is wanneer een man geen goede erectie kan behouden of bereiken. De oorzaak van de ziekte van Peyronie wordt verondersteld vezelig littekenweefsel te zijn dat zich onder de huid van de penis ontwikkelt.

Ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar

Peyronie's Disease in Men After 40
Ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar
De aandoening kan mannen treffen, ongeacht hun leeftijd, maar bij ongeveer zes van de 100 mannen tussen de 40 en 70 jaar komt het vaker voor. Het is zeldzamer bij mannen die jonger zijn, maar het kan soms gebeuren bij mannen die in de 30 zijn. Het is niet bekend of de gevallen daadwerkelijk hoger zijn dan de vermelde aantallen, omdat veel mannen gewoon niet naar hun zorgverzekeraar gaan als ze deze aandoening hebben vanwege schaamte.

Mannen boven de 40 die worstelen met de ziekte van Peyronie hebben vaak te maken met een dubbele last - deze aandoening brengt niet alleen fysieke uitdagingen met zich mee, maar werpt ook een schaduw over hun psychologisch welzijn. De prevalentie van de ziekte van Peyronie heeft de neiging te stijgen met de leeftijd, en statistieken onthullen een aanzienlijke toename van diagnoses bij mannen die hun vijfde decennium en daarna ingaan. Dit onderstreept het belang van het aanpakken van de unieke aspecten van deze aandoening zoals deze zich manifesteert in de latere levensfasen.

De impact van de ziekte van Peyronie reikt verder dan het fysieke rijk en infiltreert in de emotionele en relationele sferen van het leven van een man. De kromming van de penis, een kenmerk van deze aandoening, kan leiden tot seksuele problemen, die zowel de intimiteit als het gevoel van eigenwaarde aantasten. Daarom is het van het grootste belang om de nuances van de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar te begrijpen, omdat het een alomvattende aanpak mogelijk maakt om de veelzijdige uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken.
Het aantal mensen dat aan de ziekte van Peyronie lijdt, zal waarschijnlijk toenemen omdat meer mensen hun arts gaan raadplegen over seksuele zaken dan in het verleden.

Ziekte van Peyronie versus normale kromming

De penis heeft de neiging om van nature licht te buigen en dit is heel normaal. Het wordt "normale kromming" genoemd. Wat is het verschil tussen de ziekte van Peyronie en normale kromming?

Als de kromming in de penis vrij ernstig is, pijn of andere problemen veroorzaakt, kan dit de ontwikkeling van de ziekte van Peyronie zijn. Een man kan moeite hebben met geslachtsgemeenschap of kan erectiestoornissen ontwikkelen als hij aan deze aandoening lijdt.
Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen als u abnormale buiging of pijn in de penis opmerkt, omdat dit een indicatie kan zijn dat u deze aandoening ontwikkelt.

Symptomen van de ziekte van Peyronie

Symptomen van de ziekte van Peyronie kunnen zijn: pijn tijdens erecties, kromming van de penis en moeilijkheden bij het krijgen of behouden van een erectie. Deze manifestaties leiden vaak tot seksuele disfunctie, waardoor het voor individuen noodzakelijk is om medische hulp in te roepen wanneer de symptomen zich voordoen. De diagnose omvat een grondig onderzoek door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, inclusief een bespreking van de medische geschiedenis en, in sommige gevallen, beeldvormende onderzoeken.
Inzicht in het traject van de ziekte van Peyronie is cruciaal voor de getroffenen, omdat het behandelingsbeslissingen informeert en helpt bij het managen van verwachtingen. Hoewel de exacte mechanismen achter de ontwikkeling van deze aandoening niet volledig worden begrepen, suggereert onderzoek dat een combinatie van genetische, traumagerelateerde en vasculaire factoren kan bijdragen.
De symptomen en tekenen van de ziekte van Peyronie kunnen zich in de loop van de tijd langzaam ontwikkelen. De penis kan in het begin licht buigen en na verloop van tijd meer uitgesproken worden. Het kan naar beneden, zijwaarts, omhoog of in andere richtingen buigen, afhankelijk van waar de plaque zich in de penis bevindt. Wanneer de penis op een bepaald punt stijf is, kan deze behoorlijk smal worden. De kromming kan in de loop van de tijd verbeteren of grotendeels hetzelfde blijven. Het hangt allemaal af van de omvang van de aandoening.

Symptoms of Peyronie's disease
Symptomen van de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar
Enkele veel voorkomende symptomen van de ziekte van Peyronie zijn erectiestoornissen waarbij de man geen erectie kan krijgen of een erectie kan behouden. Er kan ook plaque ontstaan onder de penis en dit voelt aan als littekenweefsel. Het kan aanvoelen als een afgeplatte knobbel of een harde huid. Dit kan een indicatie zijn dat de aandoening in de penis aanwezig is. In veel gevallen verdwijnt de pijn geleidelijk in de loop van de tijd.
De aandoening kan leiden tot een verkorting van de penis of de persoon die pijn kan hebben bij het bereiken van een erectie of tijdens zijn orgasme.

Oorzaken van de ziekte van Peyronie

Wat de ziekte van Peyronie veroorzaakt, wordt niet volledig begrepen. Er stond dat er schade is aan de kleine bloedvaten in de penis. Dit kan worden veroorzaakt door sportevenementen, geslachtsgemeenschap of een ongeval. Wanneer er een verwonding aan de peniscellen is, kunnen ze vast komen te zitten in de penis en dit leidt tot de ontwikkeling van littekenweefsel. Dit is net als wat er gebeurt als je een ernstige snee of een andere verwonding krijgt en je daarna littekenweefsel op de huid overhoudt.

Onderzoek suggereert dat de prevalentie van de ziekte van Peyronie toeneemt met de leeftijd, met een merkbare toename waargenomen bij mannen van 40 jaar en ouder. Factoren zoals veranderingen in de vasculaire gezondheid, hormonale schommelingen en de cumulatieve impact van microtrauma's op het penisweefsel in de loop van de tijd dragen bij aan de hogere incidentie in deze leeftijdsgroep. Het is van cruciaal belang voor mannen van 40, 50 jaar en ouder om zich bewust te zijn van de mogelijke risico's van de ziekte van Peyronie en om tijdig medische hulp in te roepen als de symptomen zich manifesteren.

De penis zelf heeft aan beide zijden buisjes die sponsachtig zijn en we noemen dit het corpus cavernosum. Deze buisjes hebben kleine bloedvaten aan de binnenkant en wanneer het mannetje seksueel opgewonden is, worden ze volgezogen met bloed en dit veroorzaakt een erectie. Deze cavernosum zitten op elastisch weefsel dat de tunica albuginea is.

Causes of Peyronie's disease
Oorzaken van de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar
Wanneer de penis rechtop staat, wordt deze uitgerekt en als er een verwonding aan de penis is, kan het weefsel beschadigd raken. Er kan permanent littekenweefsel zijn dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt en dit kan leiden tot de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar.
Het weefsel kan niet meer goed uitrekken en dit leidt tot kromming of buiging van de penis. Veel mannen met een soort penisletsel zullen nooit de ziekte van Peyronie ontwikkelen, omdat het niet in alle gevallen voorkomt.
Erfelijk kan een rol spelen bij de aandoening. Als een man in de familie de aandoening eerder heeft gehad, kan iemand anders de aandoening ontwikkelen. Het komt ook vaak voor bij oudere personen, want wanneer iemand die ouder is een blessure oploopt, is de kans groter dat er littekens ontstaan als het lichaam geneest. Sommige onderzoekers geven aan dat er bij sommige personen een aandoening van het immuunsysteem kan zijn die de aandoening veroorzaakt.

Fysieke en psychologische effecten

De ziekte van Peyronie, met zijn karakteristieke peniskromming en vezelige plaques, eist zijn tol van zowel de fysieke als de psychologische dimensies van het leven van een man, vooral als hij zijn vijfde decennium en daarna ingaat. Het begrijpen van de genuanceerde impact van deze aandoening is cruciaal voor individuen en hun partners bij het navigeren door de uitdagingen van de ziekte van Peyronie.

Lichamelijke effecten

De lichamelijke gevolgen van de ziekte van Peyronie kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. De kromming van de penis, als gevolg van de vorming van fibreus littekenweefsel, kan leiden tot pijn tijdens erecties en moeilijkheden bij het bereiken of behouden van een bevredigende erectie. Deze lichamelijke symptomen vertalen zich vaak in seksuele disfunctie, wat de algehele kwaliteit van intieme relaties beïnvloedt. De ernst van de kromming varieert, waarbij sommige mannen milde misvormingen ervaren, terwijl anderen kampen met meer uitgesproken buigingen, waardoor seksuele activiteit ongemakkelijk of zelfs onpraktisch wordt.

Psychological Effects
Psychologische effecten

Psychologische effecten

Even belangrijk zijn de psychologische effecten van de ziekte van Peyronie. Het veranderde fysieke uiterlijk van de penis kan gevoelens van zelfbewustzijn, angst en een verminderd gevoel van mannelijkheid oproepen. Mannen kunnen worstelen met zorgen over hun seksuele prestaties en hoe de aandoening door hun partners kan worden waargenomen. Als gevolg hiervan reikt de emotionele impact verder dan de slaapkamer en beïnvloedt het het algehele gevoel van eigenwaarde en het mentale welzijn.
Voor mannen boven de 40, die mogelijk al te kampen hebben met het natuurlijke verouderingsproces en de bijbehorende gezondheidsoverwegingen, kunnen de psychologische effecten van de ziekte van Peyronie bijzonder uitdagend zijn. Open communicatie met beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, partners en het zoeken naar emotionele steun zijn essentiële onderdelen van het aanpakken van de psychologische gevolgen van deze aandoening.

Behandeling van de ziekte van Peyronie

Er zijn verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn in het geval van de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar. Als het individu nog steeds in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben of als de pijn niet ernstig is, kan hem worden gevraagd te wachten om te zien of de toestand verergert of beter wordt.

De patiënt zal meestal worden gevraagd om ongeveer 12 maanden te wachten voordat enige vorm van operatie-opties worden besproken, omdat de toestand in veel gevallen in de loop van de tijd kan verbeteren. Als de aandoening vrij ernstig is, kan de patiënt medicijnen krijgen om pijnproblemen aan te pakken.

Behandeling Medicijnen

Hier is een lijst met door de FDA goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van de ziekte van Peyronie:

  • Xiaflex. Xiaflex of Clostridium hystolyticum is een medicijn dat aan patiënten wordt gegeven als ze meer dan 30° kromming in hun penis hebben wanneer ze in erectie zijn.
  • Tamoxifen. Tamoxifen is een medicijn dat soms wordt gegeven omdat het bij sommige patiënten kromming, pijn en knobbels in de penis kan verminderen.
  • Collagenase. Dit is een enzym dat de grootte van penisplaque kan verminderen en deze plaque soms helemaal kan verwijderen.

Injecties

Om de kromming van de penis te verminderen, worden soms injecties in de penis gegeven. Deze behandeling duurt meestal enkele maanden. Het weefsel in de penis kan worden afgebroken zodat de kromming wordt verminderd.

Er zijn slechts kleine onderzoeken gedaan naar het slagingspercentage van penisinjecties. Sommige artsen geven aan dat het perforeren van de huid van de penis laesies kan veroorzaken en dat dit de ontwikkeling van tandplakgroei kan bevorderen.

Chirurgie

Als iemand die aan de ziekte van Peyronie lijdt, geen geslachtsgemeenschap kan hebben, kan zijn uroloog operatie-opties aanbevelen. Een persoon moet enkele maanden pijnvrij zijn voordat een chirurgische ingreep wordt overwogen. De kromming van hun penis moet ook stoppen met erger worden voordat een operatie wordt geprobeerd.

Er zijn 3 belangrijke soorten operaties aan de ziekte van Peyronie:

1. Inkorten

De kant van de penis die geen tandplak heeft, wordt ingekort. Dit kan de buiging stoppen wanneer het individu een erectie heeft. Als de kromming niet te ernstig is en de man een penis heeft die lang genoeg is, kan deze procedure plaatsvinden. De lengte van de penis wordt verkort wanneer de operatie is voltooid.

2. Verlengen

Op verschillende plaatsen wordt het littekenweefsel doorgesneden en hierdoor kan het weer uitrekken. Als de lakens voldoende kunnen uitrekken, heeft de man een rechte penis. Tijdens de ingreep wordt meestal wat littekenweefsel verwijderd. Het weefsel wordt op de penis geënt. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd voor personen die een kortere penis hebben of dat hun kromming ernstiger is. Het verlengen van één kant verhoogt het risico op impotentie en is riskanter dan de verkortingsmethode.

3. Implantaten

Implantaten kunnen in de penis worden ingebracht. Sommige hiervan zijn permanent en andere worden opgeblazen met een pompactie die zich in het scrotumgebied zou bevinden. Een permanent implantaat geeft een man een penis die halfstijf is, wat vernield genoeg is om geslachtsgemeenschap te hebben. Als ze het door de pomp geactiveerde implantaat gebruiken, zullen ze een betere erectie krijgen. Om de kromming te verminderen, kan een deel van het littekenweefsel worden verwijderd voordat het implantaat wordt ingebracht.

Ziekte van Peyronie Natuurlijke behandeling

Er zijn enkele natuurlijke opties als het gaat om de behandeling van de ziekte van Peyronie. Sommige mensen gebruiken vacuümapparaten of ze kunnen therapie met penistractieapparaten gebruiken om de tandplak te helpen verminderen. Schokgolftherapie wordt soms gebruikt om littekenweefsel te helpen breken.

Tractie-inrichtingen voor de penis

Penistractie-apparaten worden beschouwd als een nieuwe therapeutische optie voor mannen die lijden aan de ziekte van Peyronie. Deze apparaten hebben echter een lange geschiedenis van gebruik op andere gebieden van de geneeskunde, waaronder botten, huid, skeletspieren, enz. Constante uitbreiding van
het weefsel van de penis met behulp van deze apparaten leidt tot de aanmaak van nieuw collageenweefsel door cellulaire proliferatie en uiteindelijk tot verzachting en uitbreiding van vezelige plaque.
Dit idee wordt ondersteund door recente , goed opgezette experimentele studies.

Ziekte van Peyronie Thuisbehandeling en veranderingen in levensstijl

Ten slotte kunnen de symptomen worden verminderd met thuisbehandelingen en enkele veranderingen in iemands levensstijl. Degenen die aan de aandoening lijden, worden aangemoedigd om het gebruik van alcohol, illegale drugs te verminderen en te stoppen met roken. De patiënt wordt aangemoedigd om voor zichzelf te zorgen met een goed dieet en om voldoende te bewegen.

Penistractie-apparaten: een niet-invasieve oplossing

Op het gebied van de behandeling van de ziekte van Peyronie komen penistractieapparaten naar voren als een niet-invasieve en patiëntvriendelijke oplossing, die bijzonder veelbelovend is voor mannen boven de 40 die op zoek zijn naar een effectieve maar zachte aanpak om de kromming van de penis aan te pakken. Deze apparaten werken volgens het principe van consistente, gecontroleerde rek van het penisweefsel, met als doel misvormingen geleidelijk te corrigeren en de algehele gezondheid van de penis te verbeteren.

Penile Traction Devices: A Non-Invasive Solution
Penistractie-apparaten: een niet-invasieve oplossing

Hoe tractie-apparaten voor de penis werken

Penistractie-apparaten bestaan uit een comfortabel harnas of ondersteuningssysteem dat discreet onder kleding wordt gedragen. Het apparaat oefent een zachte en gecontroleerde kracht uit op de penis, waardoor een uitrekkend effect ontstaat op het littekenweefsel dat verantwoordelijk is voor de kromming. Deze gecontroleerde tractie stimuleert de natuurlijke genezingsreactie van het lichaam, stimuleert de remodellering van collageenvezels en vermindert mogelijk de kromming in de loop van de tijd.

Voordelen voor mannen na 40 jaar

Voor mannen van 40 jaar en ouder die te maken hebben met de ziekte van Peyronie, bieden penistractieapparaten verschillende duidelijke voordelen. Deze apparaten zijn niet-invasief, waardoor operaties of invasieve procedures die hogere risico's en langere hersteltijden met zich mee kunnen brengen, niet meer nodig zijn. Bovendien zorgt hun discrete karakter voor gemakkelijk gebruik in de privacy van iemands huis, waardoor mogelijk ongemak in verband met klinische interventies wordt vermeden.

Wetenschappelijke ondersteuning en klinische studies

Wetenschappelijke literatuur en klinische studies ondersteunen in toenemende mate de effectiviteit van penistractieapparaten bij het aanpakken van de ziekte van Peyronie. Onderzoek suggereert dat consistent gebruik van deze apparaten kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de kromming van de penis, de erectiele functie en de algehele tevredenheid van de patiënt.

Therapietrouw en comfort voor de patiënt

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het succes van penistractieapparaten is therapietrouw van de patiënt. Deze apparaten zijn ontworpen om comfortabel te zijn en aan te passen aan individuele behoeften, waardoor een positieve gebruikerservaring wordt bevorderd. De mogelijkheid om deze behandeling in de dagelijkse routines op te nemen, zonder de levensstijl te verstoren, verbetert de naleving van het aanbevolen regime.

Complicaties van de ziekte van Peyronie

De belangrijkste complicatie van deze aandoening is dat de man geen bevredigende geslachtsgemeenschap kan hebben vanwege pijn of dat ze erectiestoornissen kunnen ontwikkelen. Stress en angst zijn ook twee van de andere veel voorkomende problemen die optreden wanneer een man deze aandoening heeft.

Complications from Peyronie's disease
Complicaties van de ziekte van Peyronie
Het begrijpen van deze mogelijke complicaties is cruciaal voor degenen die door de complexiteit van deze aandoening navigeren, met name mannen ouder dan 40 die mogelijk vatbaarder zijn voor bepaalde gezondheidsoverwegingen.

  • Erectiestoornissen (ED): De ziekte van Peyronie valt vaak samen met erectiestoornissen, waarbij de kromming van de penis de normale mechanica van het bereiken en behouden van een erectie verstoort. De fibreuze plaques die zich in de penis ontwikkelen, kunnen de bloedstroom belemmeren, wat leidt tot moeilijkheden bij het bereiken van een bevredigend niveau van stijfheid voor seksuele activiteit.
  • Pijn en ongemak in de penis: Personen met de ziekte van Peyronie ervaren vaak pijn of ongemak, vooral tijdens erecties. De aanwezigheid van littekenweefsel in de penisschacht kan bijdragen aan gevoelens van trekken, strekken of regelrechte pijn, die zowel de seksuele functie als de algehele kwaliteit van leven beïnvloeden.
  • Uitdagingen in intieme relaties: De fysieke en emotionele gevolgen van de ziekte van Peyronie kunnen intieme relaties onder druk zetten. Koppels kunnen worstelen met de impact op seksuele bevrediging, wat leidt tot communicatieproblemen, emotionele afstand en een mogelijke afname van de algehele tevredenheid over de relatie.
  • Psychische nood: Het veranderde uiterlijk van de penis en de uitdagingen die gepaard gaan met de seksuele functie kunnen aanleiding geven tot aanzienlijke psychische problemen. Mannen kunnen angst, depressie of een verminderd gevoel van eigenwaarde ervaren, waardoor de emotionele tol van de ziekte van Peyronie wordt versterkt.
  • Moeilijkheden bij de conceptie: In gevallen waarin de ziekte van Peyronie leidt tot een ernstige kromming, kunnen er uitdagingen zijn bij het bereiken van succesvolle geslachtsgemeenschap met het oog op conceptie. De fysieke belemmeringen die door de kromming worden veroorzaakt, kunnen van invloed zijn op het vermogen om sperma op de optimale locatie voor bevruchting te deponeren.
  • Impact op de algehele kwaliteit van leven: Het cumulatieve effect van de complicaties die gepaard gaan met de ziekte van Peyronie kan een aanzienlijke invloed hebben op de algehele kwaliteit van leven van een persoon. Van belemmerde seksuele functie tot emotioneel leed en druk op relaties, de aandoening heeft verstrekkende gevolgen die verder reiken dan het fysieke rijk.
Het begrijpen van deze mogelijke complicaties onderstreept het belang van een alomvattende aanpak voor het beheersen van de ziekte van Peyronie. Het zoeken naar tijdige medische interventie, het onderzoeken van geschikte behandelingsopties en het prioriteren van open communicatie met beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kan helpen deze complicaties te verminderen en de weg vrij te maken voor een meer bevredigend en gezonder leven voor personen die te maken hebben met de ziekte van Peyronie, met name die in de leeftijdsgroep van 40 jaar en ouder.

Samenvatting

De ziekte van Peyronie kan worden behandeld en komt vaker voor bij mannen ouder dan 40 jaar. Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u aan deze aandoening lijdt of als u denkt dat u deze aan het ontwikkelen bent.

De ziekte van Peyronie, met zijn toegenomen prevalentie bij de demografie van mannen na 40 jaar, vereist een genuanceerde benadering die zowel de fysieke manifestaties als de psychologische impact erkent. De invloed van de aandoening op de seksuele functie, het gevoel van eigenwaarde en het algehele welzijn vereist een uitgebreid begrip van de implicaties ervan.

Treatment of Peyronie's disease
Behandeling van de ziekte van Peyronie bij mannen na 40 jaar
Behandeling kan u helpen zodat u een normaal leven kunt leiden. Therapie met penistractieapparaat wordt beschouwd als de beste optie om de ziekte van Peyronie te behandelen bij mannen na 40 jaar. Volgens enkele klinische onderzoeken verhoogt het gebruik van een penistractieapparaat de penislengte aanzienlijk in zowel slappe als rechtopstaande toestand; en veroorzaakt bij de meeste patiënten een significante verbetering van de kromming van de penis in vergelijking met de uitgangswaarde.

Studies bevestigen ook dat een penistractieapparaat een minimaal invasieve methode is voor de behandeling van de ziekte van Peyronie die een effectieve en permanente rechttrekking van de gebogen penis kan veroorzaken bij mannen na 40 jaar of jonger.

De voordelen van penistractie-apparaten gaan verder dan hun vermogen om fysieke kromming aan te pakken. Hun discrete gebruik, comfort en geleidelijke correctie sluiten aan bij de voorkeuren en overwegingen van mannen boven de 40 die voorzichtig kunnen zijn met meer invasieve interventies.
De positieve klinische resultaten die in onderzoeken zijn gerapporteerd, onderstrepen hun potentieel om niet alleen de vorm van de penis te herstellen, maar ook bij te dragen aan het algehele welzijn van personen die lijden aan de ziekte van Peyronie.
Meer informatie over correctie van de kromming van de penis 


comments powered by Disqus